De Amerikaanse digitale rechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) reageert verontwaardigd op de plannen van Minister Opstelten om de politie vergaande inbraakbevoegdheden te geven bij de opsporing van criminelen op het internet.

Extreme gevolgen

De organisatie zet grote vraagtekens bij Opsteltens “ondoordachte plannen" die mogelijk tegen de Europese mensrechten indruisen. “Deze voorstellen zijn alarmerend en kunnen extreem problematische gevolgen hebben", schrijft de EFF op zijn website. Op initiatief van zijn Nederlandse equivalent Bits of Freedom vraagt de organisatie nu zelf andere landen om ook in actie te komen.

Opstelten vindt dat de politie veel meer bevoegdheid moet krijgen en zette dat uiteen in vier speerpunten: het binnendringen van computers en het plaatsen van software op die computers, het op afstand doorzoeken van computers ongeacht in welk land die staan, het op afstand ontoegankelijk maken van die gegevens en het strafbaar maken van het helen van digitale gegevens.

Dit laatste - vaak onderbelichte - punt blijkt overigens ook juridisch een bijzonder lastige uitdaging.

Privacy beschermen

De brief die Opstelten hierover schreef aan de Tweede Kamer heeft inmiddels Amerika bereikt. De EFF valt met name over het punt waarbij Opstelten stelt dat de Nederlandse politie computers waarvan de locatie niet kan worden vastgesteld mag binnendringen zonder het op de hoogte stellen van buitenlandse autoriteiten.

De digitale rechtenorganisatie vraagt zich nadrukkelijk af waarom in zo'n geval de locatie van een computer niet kan worden vastgesteld. Verdachten zouden volgens de EFF bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van software die privacy beschermt zoals een proxy server, VPN of Tor. Of hun data in de cloud hebben staan, waarbij gegevens momenteel al in meerdere landen een back-up hebben staan.

Cloudproviders aanvallen

Daarmee geven deze plannen de Nederlandse politie bevoegdheid om internationale cloud computing services aan te vallen. Gebruikers van een dienst als Tor, dat anoniem websurfen mogelijk maakt, komen daardoor massaal in gevaar, aangezien volgens Opstelten ook exploits mogen worden gebruikt.

Volgens de EFF is dat een extreme bevoegdheid. “Hoe zou de wereld eruit zien als politie in alle landen over de grens mogen inbreken? We zouden overal een golf van aanvallen zien op computers voor godslastering, discriminatie, belastingontduiking, homo-emancipatie, kritiek op koningshuizen of onenigheid over auteursrecht. Niemand wil in zo'n wereld leven. De chaos zou de stabiliteit en bruikbaarheid van elk netwerk onmogelijk maken."