De EFF heeft zich officieel gemengd in de strijd om webstandaard HTML5 en het al dan niet implementeren van DRM (Digital Rights Management) daarin. In zijn eerste daad als volledig lid van webstandaardenorganisatie W3C maakt het direct formeel bezwaar tegen de implementatie van DRM. Die kopieerbeveiliging zorgt dat beelden alleen kunnen worden bekeken als daarvoor een licentie is.

HTML5-werkgroep buigt zich momenteel over de kwestie. Het landschap is flink verdeeld, met Google, Microsoft, Netflix en ook webvader Tim Berners-Lee als voorstanders en felle tegenstanders als HTML5-auteur en werkgroepvoorzitter Ian Hickson, open source-goeroe Richard Stallman en de Free Software Foundation, die al een petitie tegen DRM startte.

Machtsmisbruik contentproviders

Daar voegt de EFF zich nu officieel bij. De digitale rechtenorganisatie sluit zich qua argumentatie aan bij Hickson, die ook waarschuwt voor machtsmisbruik van contentproviders. Het voorstel zoals die er nu ligt bij de HTML5-werkgroep wordt door de EFF gezien als een serieuze bedreiging voor webinnovatie en kan de toegang tot content blokkeren voor mensen over de hele wereld.

De EFF noemt DRM een zwarte doos van Hollywood. “Dit voorstel staat los van alle andere aspecten van HTML-standaardisatie: het definieert een nieuwe ‘zwarte doos’ voor de entertainmentindustrie, afgeschermd van controle door de browser en eindgebruiker”, stelt EFF-bestuurder Danny O'Brien scherp.

Verborgen slot op de deur

O'Brien: “Terwijl dit plan contentproviders uit Hollywood die bang zijn voor technologische evolutie tevreden zal stellen, kan het ook een ernstige belemmering betekenen voor de interoperabiliteit en toegang voor iedereen.” De EFF ziet de DRM-standaard als een verborgen slot op de deur, die zich vermomt als mediabeschermer.

De organisatie ziet dan ook niets in de plannen van Google, Microsoft en Netflix. Die kwamen met het voorstel van Encrypted Media Extensions (EME), dat zelf geen DRM bevat maar browsers wel de mogelijkheid biedt om via Javascript-API’s content te blokkeren.

Volgens de EFF is dit een stap in de verkeerde richting, zo schrijft in zijn statement. “De EME moet worden gezien voor wat het is: een creatie dat open source ontwikkelaars en competitie afsluit, interoperabiliteit weg smijt en oude bedrijfsmodellen in stand houdt. Dit is het tegenovergestelde van het fair use model dat geboorte gaf aan het Web.”