Ixquick heeft geen eigen zoekmachine, maar biedt een metadienst waarbij de resultaten van een reeks zoekmachines worden gebruikt. Het slaat geen ip-adressen van gebruikers op en doet dus niet aan gedragsgebaseerd adverteren. Ixquick heeft zelf dan ook geen informatie om eventueel aan opsporingsinstanties te geven.

Https

De EFF: "Ixquick is de enige grote zoekmachine die geen zoekgedrag opslaat. Dat hebben we weten laten verifiëren door een extern bedrijf." Ook prijst de EFF de Nederlandse metazoekmachine voor de mogelijkheid om via een https-verbinding te zoeken. Dit voorkomt dat data kan worden 'afgeluisterd'. Een Chinese burger kan zoeken op 'Plein van de Hemelse Vrede' zonder opgemerkt te worden door de Chinese regering.

"We hopen dat de grote zoekmachines het voorbeeld van Ixquick zullen volgen", zegt EFF's technisch analist Peter Eckersley. De internet-privacywaakhond waarschuwt dat de zoekdiensten van Google, Yahoo, en Microsoft hun gebruikers geen https-service bieden.

Nederlands na aankoop

Het Nederlandse Surfboard Holding BV nam metazoekmachine Ixquick in 2000 over van de Amerikaan David Bodnick. In 2004 werden er ongeveer 120 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd met Ixquick.

In 2006 besloot Ixquick log-bestanden binnen 48 uur te wissen zodat er geen persoonlijke gegevens bewaard worden. Vanaf begin 2009 slaat Ixquick helemaal geen ip-adressen van gebruikers meer op. Andere zoekmachines bewaren die gegevens maanden of zelfs jaren.