De e-commercereus, die nog 19 jaar onder overheidstoezicht staat wegens privacyschendingen, zet nu een zogeheten red team op. Zo'n groep werknemers is een onafhankelijk team dat de eigen organisatie op de proef stelt om verbeteringen af te dwingen, bijvoorbeeld op het gebied van security. Google zoekt nu leden voor zijn Privacy Red Team.

Buzz, StreetView en Safari

Uit de door securityleverancier Kaspersky ontdekte vacature blijkt dat Google het eigen 'privacy-penetratietesten' breed aanpakt. De gezochte technisch onderlegde 'data privacy engineer' moet ervoor zorgen dat het ontwerp van Google's producten voldoet aan de hoogste standaarden en dat het bedrijf ze gebruikt op een manier die de privacy van gebruikers beschermt.

Google heeft in het verleden vele fouten gemaakt op privacygebied, en is daarvoor ook aangepakt. Sommige van die misstappen waren voor promotie van een nieuwe dienst, zoals het inmiddels weer geschrapte sociale netwerk Buzz. Andere fouten zijn gemaakt op technisch gebied, zoals het opvangen en opslaan van WiFi-verkeer door Google's fotografie-auto's voor StreetView. Daarnaast is er nog het omzeilen van privacy-instellingen in Apple's webbrowser Safari, waarvoor Google deze maand een recordboete betaalt in een schikking met de FTC.