Vanaf 2 september begint een pilot om contactloos te betalen met een smartphone met een groep van 1000 deelnemers. Daar doen de drie grote banken en Mastercard en KPN aan mee.

Maar tegelijkertijd rollen zowel ING als ABNAmro nieuwe pinpassen uit die ook geschikt zijn voor NFC-betalingen. In en om Leiden doen 1400 ING-klanten op die manier mee aan de test, en maar liefst 60.000 ABNAmro-klanten. Dat melden beide banken aan Webwereld.

Eind dit jaar 3 miljoen NFC-passen

ING is al sinds juni bezig met de uitrol van de NFC-passen, alleen is de functie nog niet geactiveerd. Aan het eind van dit jaar zullen naar schatting al 3 miljoen ING-klanten een NFC-pas hebben. Dit gaat zo snel omdat vijf jaar geleden alle Postbank-klanten binnen korte tijd een ING-pas kregen, die nu binnen diezelfde korte tijd verlopen, legt de woordvoerder uit. De bedoeling is dat al die passen begin 2014 worden geactiveerd. Klanten kunnen het NFC-betalen desgewenst laten uitschakelen in de backend.

ABNAmro rolt vanaf november de NFC-passen uit door natuurlijke vervanging, maar klanten kunnen die functie, anders dan bij ING, niet uitzetten. Klanten die per se geen NFC willen, kunnen een ouderwetse pas aanvragen, meldt de woordvoerster.

Voor transacties tot 25 euro is geen pincode nodig. In totaal kan er tot 50 euro worden geshopt. Dat is niet per dag, maar cumulatief. Is de 50 euro limiet bereikt, dan kan deze door de pincode weer opnieuw worden ingesteld. Dat lijkt dus enigszins op het tegoed op de chipknip, maar daar houdt de vergelijking op, want de transacties worden wel meteen van de rekening afgeschreven. Bij te veel rood staan is contactloos betalen dan ook niet mogelijk.

Kipei-situatie doorbroken

De NFC-push via nieuwe pinpassen levert dus snel een grote gebruikersgroep op, waardoor de retail niet kan achterblijven met het installeren van NFC-terminals. Zo is de kip/ei-situatie doorbroken.

Rabobank heeft echter besloten geen NFC-passen uit te geven. Volgens de Rabo is de smartphone reeds ingeburgerd en komen er steeds meer NFC-smartphones op de markt. Dat maakte het ‘tussenstadium’ van NFC-passen overbodig, is de redenering.