Als ISP's doorstromende pakketjes niet kunnen beoordelen omdat ze zijn versleuteld, zullen ze het ook niet toelaten op de snelle tolweg. Encryptie zal zo worden ontmoedigd, stelt directeur Sascha Meinrath van denktank Lab X. Standaardversleuteling wordt steeds breder omarmd in de techsector, maar ligt onder vuur. Behalve overheden kunnen ook providers wel eens gaan steigeren.

Onversleuteld aantrekkelijker

Versleuteld verkeer is onbekende content, dus krijgt in een niet-netneutraal internettijdperk geen prioriteit. Als bij twijfel de boel wel sneller zou worden doorgevoerd, zou dat immers een work-around zijn voor bijvoorbeeld een nieuw videoplatform om zich naast betalende partijen op de 'fast lane' te bewegen.

Versleutelde pakketjes zullen dus trager doorkomen, verwacht Meinrath. Dat betekent dat webdiensten die voor optimale dienstverlening zich achter de oren zullen krabben of het gebruik van encryptie nou wel zo verstandig is. Een ander effect is dat providers kunnen besluiten versleutelde data niet in het pakket op te nemen. Daardoor wordt het voor een consument financieel aantrekkelijker om juist onversleutelde diensten te gebruiken.

Effecten in Nederland voelbaar

In Nederland is netneutraliteit verankerd in de wet, maar het probleem is dat de meeste diensten uit landen komen waar dat niet zo is. Het wegdrukken van nieuwe platforms ten opzichte van gevestigde sites die in een tolwegpakket zijn opgenomen, heeft zo ook indirecte gevolgen hier, omdat ze niet de benodigde kritieke massa bereiken.

Maar eventueel ontmoedigen van encryptie zal directere gevolgen hebben in ons land. Het zou ertoe kunnen leiden dat versleuteling minder breed wordt omarmd. Webdiensten die niet hyperlokaal afleveren om rekening te houden met Nederlandse wensen (nieuwe spelers die anders groot hadden kunnen worden) zullen worden genegeerd ten opzichte van grote leveranciers.