Het Russische bedrijf heeft zijn Elcomsoft Distributed Password Recovery (EDPR) met de update naar eigen zeggen zo'n tweehonderd keer sneller gemaakt dan voorheen. EDPR is een tool waarmee met PGP versleutelde wachtwoorden middels brute force worden teruggehaald. Op die manier kunnen gebruikers die ooit een relatief eenvoudig wachtwoord hebben ingesteld maar zijn vergeten weer boven water krijgen.

De nieuwe versie is dus maar liefst 200 zo snel als de vorige editie, en haalt volgens de leverancier maar liefst 500.000 wachtwoordpogingen per seconde. De snelheidswinst is te danken aan het inzetten van de grafische processor voor botte rekenkracht. Elcomsoft had het proces om de GPU voor zo'n proces te gebruiken al anderhalf jaar geleden naar buiten gebracht, en sindsdien steeds meer toegepast aan hun productlijnen. Omdat GPU's op een andere manier aangesproken moeten worden dan normale processors, zijn de aanpassingen die aan soortgelijke software doorgevoerd moeten worden flink.

Hoewel PGP 256 bits AES-encryptie toepast, zijn eindgebruikers vaak lui in het verzinnen van wachtwoorden. Zolang een wachtwoord zwak is, dus alleen lower-case zonder speciale symbolen, kan EDPR het binnen redelijke tijd terughalen. Bron: Techworld