De maker van Quicken, Intuit, heeft de beveiliging van de software de laatste jaren flink verbeterd. Het was daardoor niet langer mogelijk om versleutelde Quicken-bestanden met brute force te doorbreken.

Wel bracht Intuit een achterdeurtje in de software aan. Dit master-wachtwoord stelde het bedrijf in staat om gebruikers te assisteren die hun wachtwoord waren vergeten. Volgens Elcomsoft kan de overheid het master-wachtwoord ook gebruiken om belastinginformatie te verkrijgen.

Het Russische beveiligingsbedrijf noemt het onwaarschijnlijk dat veel mensen het master-wachtwoord konden achterhalen. "Het is zeer onwaarschijnlijk dat een gewone hacker zou kunnen inbreken", verklaart Vladamir Katalov, directeur van Elcomsoft, tegenover Securityfocus.

Quicken is vooral populair in de Verenigde Staten, maar er zijn ook Nederlandse gebruikers van de software. Met de software kunnen mensen of bedrijven hun financiën bijhouden en financiële plannen maken.

Het beveiligingsbedrijf Elcomsoft werd begin deze eeuw bekend in beveiligingsland, nadat de FBI een medewerker van het bedrijf arresteerde. De medewerker, Dmitri Sklyarov, had kort voor zijn arrestatie een presentatie gegeven waarin hij uit de doeken had gedaan hoe de beveiliging in de e-booksoftware van Adobe kon worden gekraakt.

Met de software van Sklyarov was het onder meer mogelijk om e-books uit te printen, te delen of op andere apparaten te lezen. Volgens de Amerikaanse Justitie overtrad de Rus daarmee de copryightwet DMCA. De rechter was het daar echter niet mee eens en sprak Elcomsoft eind 2002 vrij. Bron: Techworld