Speculaties alom over de verontrustende storingen in het Europese vliegverkeer deze maand. Tweemaal gaven de radarschermen in vier air traffic control centers in centraal Europa slechts een zwart scherm gedurende minimaal 20 minuten. Even werd gedacht dat mogelijk een oefening van de NAVO de oorzaak was, maar het militaire samenwerkingsverband ontkent.

De NAVO was in Hongarije aan het oefenen met onder meer het elektronisch verstoren van communicatie via AWACS-vliegtuigen, maar op 5 juni, toen het vliegverkeer voor het eerst werd verstoord, zouden de militairen juist geen jamming hebben gedaan, meldde Reuters al eerder.

Terroristische hackers of vijandige satellieten?

Nu wordt de oorzaak verder gezocht. Twee opties worden open gehouden: de mogelijkheid dat terroristische hackers de systemen van de vliegverkeersleiding zijn binnengedrongen of dat via satellieten elektronische oorlogsvoering zou zijn gedaan. Dat kan volgens insiders alleen door de Verenigde Staten, Rusland, China of India gedaan zijn, meldt Flashcritic.com.

De eerste verstoring trof de vluchtcontrolecenters in Wenen, Bratislava, Karslruhe en Praag, de tweede Wenen, Munchen, Karlsruhe en Praag. Gedacht wordt aan de verstoring van de communicatie tussen de transponders die in de vliegtuigen zitten en de grondapparatuur die het signaal van de transponders moeten opvangen.

De communicatie tussen vliegtuigen en de controlekamers werd in de tussentijd gedaan via de radio. Daarbij moesten de piloten doorgeven waar ze vlogen, op welke hoogte en welke koers werd aangehouden.