Door links naar webpagina's toe te voegen aan hun berichten hopen spammers de wat minder geavanceerde spamfilters te omzeilen, waarschuwt Sophos. Hoewel links in spamberichten al bijna net zo oud zijn als de weg naar Rome loont het volgens het Britse securitybedrijf toch om er speciaal op te letten. Spammers nemen immers ook regelmatig weblinks op naar geïnfecteerde pagina's.

De waarschuwing van Sophos voor spamvertized websites komt tegelijkertijd met de presentatie van het driemaandelijkse overzicht van de belangrijkste spamlanden.

In de jongste 'dirty dozen'-lijst is een opmerkelijke rol weggelegd voor Turkije. Dat land staat inmiddels op de derde plaats. Van alle spam die Sophos heeft onderschept in het eerste kwartaal, is 5,9 procent verzonden via computers in Turkije. Daarmee blijven de Turken een bekende spamgrootmacht als China (5,5 procent) voor. De eerste twee posities in de top12 worden nog altijd ingenomen door de Verenigde Staten (15,4 procent van alle spam) en Rusland (7,4 procent).

Gemeten op het niveau van continenten zijn Azië (34,3 procent) en Europa (30,7 procent) de belangrijkste bronnen van spam. Het percentage spam dat afkomstig is van beide continenten blijft bovendien groeien. Noord-Amerika wist daarentegen een daling van het percentage spamberichten te bewerkstelligen, van 26,5 procent in het laatste kwartaal van 2007 naar 18,9 procent nu.

Dat Noord-Amerika een minder grote rol speelt bij het relayen van spam is volgens Sophos een aanwijzing dat Amerikaanse internetgebruikers zich beter wapenen tegen malware die hun pc's kan omtoveren in spamversturende zombies.