De telecomtoezichthouder in de golfstaat heeft de nieuwe regels bevestigd, maar heeft geen extra informatie bekendgemaakt, meldt het persbureau Associated Press. De nieuwe regels gaan minder ver dan het vorig jaar voorgestelde verbod op e-mail en datadiensten door BlackBerry-gebruikers. Die beslissing werd teruggedraaid voordat hij inging.

Osman Sultan, het hoofd van telecombedrijf Du, zegt dat het nieuwe beleid op 1 mei van kracht gaat. Hij verwacht niet dat het problemen oplevert voor klanten, die toegang tot e-mail, web en instant messaging behouden. Wel moeten de isp's Du en Etisalat toegang tot de BlackBerry Enterprise Server beperken tot bedrijven met 20 accounts of meer. Kleinschalig gebruik van de veiligste BES-servers is daarmee verboden.

Monitoren

BES levert de meest veilige vorm van communicatie en wordt door veel overheidsinstanties en multinationals gebruikt. Andere gebruikers moeten gebruikmaken van de BlackBerry Internet Service, die volgens experts makkelijker voor autoriteiten is te monitoren. Bij BES gaat het versleutelde verkeer via de servers van BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) in Canada.

Welke afspraken RIM precies met de Emiraten heeft gemaakt is onduidelijk. RIM heeft eerder gezegd dat het begreep dat de toezichthouder wilde vermijden dat 'legitieme zakelijke klanten' worden getroffen door het nieuwe beleid. Het Canadese bedrijf wilde maandag tegenover AP geen toelichting geven.

Staatsveiligheid

In de zomer van 2010 ontstond ophef toen de autoriteiten in de Emiraten bekend maakten BlackBerrydiensten te willen blokkeren. Het plan was om in ieder geval BlackBerry e-mail, messenger en de browser af te sluiten. Enkele maanden later volgde, na overleg met RIM, het bericht dat de VAE BlackBerry-verkeer toch zouden blijven toestaan.

De telecomtoezichthouder van de VAE stelde dat de BlackBerry in strijd zou zijn met een wet uit 2007. Die Safety, Emergency and National Security-wet bepaalt dat data binnen de staatsgrenzen moet blijven en beheerd moet worden door een binnenlands bedrijf. Omdat RIM het verkeer versleuteld via Canadese servers stuurt, is de staatsveiligheid in gevaar. De opzet van het BlackBerry-systeem “stelt mensen in staat de dienst te misbruiken met grote gevolgen op sociaal, juridisch en nationaal beveiligingsniveau”, aldus het ministerie vorig jaar.

Ook andere landen, waaronder India en Saudi-Arabië hebben om dezelfde reden vraagtekens gesteld bij gebruik van BlackBerry in hun land. Ook met die autoriteiten bereikte RIM uiteindelijk een akkoord.