De Europese Commissie nam het systeem offline nadat hackers vanuit verschillende landen ingangen vonden en voor miljoenen euro aan emissierechten verzilverden. Die zijn nog niet teruggevonden. In eerste instantie kwam de EU op zeker 30 miljoen euro aan gestolen rechten.

Volgens de Wall Street Journal zou zo’n 4 miljoen euro aan gestolen emissierechten inmiddels zijn aangeboden aan Nederlandse bedrijven. Die rechten zouden door Roemeense hackers zijn gestolen via de Griekse registratieportal dat toegang biedt tot het Europese systeem. De rechten zijn ook aangeboden aan bedrijven in Oostenrijk en Groot-Brittannië.

Op jacht naar Roemenen

Opsporingsdiensten zouden inmiddels tussen acht en tien internetadressen hebben ontdekt die door Roemeens criminelen zouden zijn gebruikt. Arrestaties zouden ophanden zijn, niet alleen in Roemenie maar ook in andere landen. De diefstallen deden zich voor zover bekend voor in Polen, Tsjechië en Roemenië. Een jaar geleden waren Duitse bedrijven het slachtoffer. Toen verdween drie miljoen euro.

Uit onderzoek bleek dat de nationale websites waarmee toegang tot het handelssysteem kon worden verkregen, niet allemaal even goed waren beveiligd. Die beveiliging moet eerst op orde worden gebracht voordat de nationale portalen weer in de lucht worden gebracht. Volgens de EU zijn de eerste bemoedigende rapporten van lidstaten inmiddels binnen, waaronder die van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Nederlandse portal snel online

Op dit moment kijkt de Commissie naar de getroffen veiligheidsmaatregelen. Wanneer deze afdoende blijken te zijn, mag een lidstaat zijn portal weer online brengen. Dat is naar verwachting nog deze week. Onder die portals die geen problemen zeggen te kennen met de beveiliging, is het Nederlandse Climex. Andere lidstaten hebben echter aangegeven nog weken nodig te hebben om de sites dicht te timmeren.

De EU zegt dat de minimale veiligheidseisen voor de lokale portals lijken op die van online bankieren. Daarmee moet identiteitsfraude worden tegengegaan. Volgens de EC is er Europabreed begrip voor de strengere beveiligingseisen. Daarbij heeft security voorrang boven de snelheid van het systeem. Europees Commissaris van Milieu Connie Hedegaard heeft hierover contact gehad met alle nationale ministers.