De EMP-raket vloog over een testterrein en bombardeerde tijdens de vlucht specifieke doelwitten met microgolven. Bij de doelen die werden geraakt, vielen alle elektrische systemen uit en bleef het gebouw zelf intact. Bij de test sneuvelden niet alleen de computers in de testruimte, maar ook de camera's die de effecten moesten registreren hielden ermee op.

Eerste openbare test

Het EMP-wapen duikt veel op in televisieseries en films en over het bestaan ervan bestaan veel geruchten, maar in de praktijk duikt het theoretische wapen verdacht weinig op. Al sinds de jaren 60 wordt er geëxperimenteerd met EMP nadat in 1945 werd ontdekt dat een nucleaire explosie een elektromagnetische golf teweegbracht (PDF). In de afgelopen decennia zijn veel simulatieopstellingen gebouwd die op kleine schaal een EMP-veld opwekten om de effecten te meten.

Er wordt al jaren gespeculeerd dat het Amerikaanse leger EMP-wapens inzet in bijvoorbeeld de oorlog in Irak. Dit is volgens Boeing de eerste keer dat een officiële openbare test bewijst dat dit soort wapens geen sciencefiction meer zijn. Een Texaans bedrijf verkoopt al langer een EMP-kofferbom die volgens de firma elektronische apparatuur in zijn omgeving platlegt.

Filmpje van Boeing over de testvlucht: