De bewering komt van Advanced Technology Solutions, onderdeel van de onderzoeksfirma Telcordia. Telcordia is het voormalige Bell Communications Research (Bellcore) en doet onderzoek voor onder meer de grote telecommaatschappijen in de VS.

In het jargon van de onderzoekers gaat het om een op optical code-division multiplexed (OCDM) gebaseerd photonic layer security (PLS) systeem. Deze is gebaseerd op het veranderen van verschillende golflengtes van het licht dat door glasvezel wordt gepompt. Bedrijven nemen bij een vezelverbinding vaak een golflengte af van de provider. De ontwikkeling is gestart in 2003, in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie (de DARPA-divisie)

Volgens onderzoekshoofd Shahab Etamat is encryptie daarbij een bottleneck. Hoewel per golflengte een snelheid van 40 Gbps kan worden gehaald, en 100 Gbps in bereik ligt, kunnen huidige encryptiemethodes slechts 10 Gbps aan. Om alsnog 100 Gbps te halen, zou een bedrijf tien golflengtes af moeten nemen, terwijl een enkele golflengte afdoende hoort te zijn, aldus Etamat in de persverklaring van het bedrijf.

Het principe is dat de frequentie van de lichtpulsen (wel licht is 1, geen licht is 0) zodanig wordt veranderd dat ze niet te zien zijn voor iemand die eventueel inbreekt op het netwerk. Aan de overkant staat een decoder klaar, die de frequentie wel begrijpt en terugzet. De codertjes kunnen door de beheerder direct worden ingesteld.

De encryptiesnelheid van 100 Gbps is volgens de onderzoekers in een testlab gehaald, terwijl het ook werkte op een 'live' netwerk van 40 Gbps. Het nieuwe component is volgens hen nu klaar voor productie. Een beschrijving van de technologie is afgelopen augustus al verschenen in het blad van de IEEE. Bron: Techworld