De Britse politie heeft dit ontdekt tijdens een inval in een fabriek in Birmingham waar bankpassen werden vervalst. Bij de inval nam de politie een grote hoeveelheid pinmachines, bankpasnummers, kaartlezers en vervalste kaarten met magneetstrips in beslag. In totaal zijn volgens de politie meer dan 30 betaalpunten in Engeland ten prooi gevallen aan deze vorm van fraude, waarbij tankstations de populairste doelwitten waren. Eerder dit jaar doken gevallen van dergelijke fraude ook al op in Nederland.

Gestolen en vervangen

De kaartlezers werden gestolen uit winkels en fabrieken, waarna ze werden aangepast zodat ze gegevens konden opslaan, zoals bijvoorbeeld de invoer van een pin-nummer. De aangepaste lezers werden vervolgens teruggeplaatst in de winkels, al dan niet met hulp van een medewerker, waarna de informatie kon worden gebruikt voor het fabriceren van vervalste kaarten, waarmee de bankrekeningen kunnen worden geplunderd.

Pinnen was veilig

Deze nieuwe vorm van criminaliteit is opvallend, aangezien pin-technologie er sinds de introductie in 2006 in Engeland voor heeft gezorgd dat het aantal fraudegevallen met bankpassen sterk is teruggelopen. Volgens the UK Payments Association is het bedrag dat is gestolen bij fraude met bankpassen in drie jaar gezakt van 218,8 miljoen pond tot 73 miljoen pond. Over de grens is het percentage fraude met bankpassen echter juist gestegen in het afgelopen jaar, en vormt het inmiddels een kostenpost van 207,6 miljoen dollar. Banken in Europa hebben toegezegd dat pinmachines in 2010 overal moeten zijn ingevoerd.

Duizenden ponden gestolen

De inval in de fabriek is het gevolg van een onderzoek naar een groot aantal klanten van een winkel die plotseling voor duizenden ponden werden opgelicht. Klanten maakten melding van grote bedragen die van hun rekening waren opgenomen vanuit Canada en China. Er wordt nu nog onderzocht hoe de criminelen het precies voor elkaar hebben gekregen om de gevoelige informatie te downloaden vanaf de aangepaste machines. Een woordvoerder van the UK Payments Association laat wel weten dat pinnen nog steeds de meest veilige betaalmethode is voor goederen en diensten. Daarbij zijn banken verplicht om bij eventuele gevallen van fraude de schade te vergoeden.

Naar aanleiding van de inval zijn twee personen aangehouden die worden aangeklaagd voor samenzwering tot het plegen van fraude.