Het overbekende veilinghuis Christies heeft weer eens wat moois onder de hamer en een van de pronkstukken is een Duits coderingsapparaat uit de periode van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De Enigma-machine gaat naar verwachting 80.000 tot 120.000 Britse pond opbrengen, het openingsbod staat op 60.000 Britse pond. Dat is ongeveer 81.500 euro's.

In unieke goede staat

Volgens Christies is het uniek dat een Enigma-coderingsapparaat in zo'n goede staat verkeert als deze die nu te koop staat. Zowel de Duitsers als Churchill hebben er alles aan gedaan om de duivelse machines te vernietigen, ieder om eigen redenen, maar als je wat geld over hebt kun je nu lekker zelf spelen met de onbreekbare codes.

Overigens, in de veiling staat ook een Apple 1, met een verwachte opbrengst van 300.000 tot 500.000 Britse pond, maar die is nog van iemands oma geweest, altijd binnen gestaan en sinds 2005 nooit meer aangezet. Aanbevolen wordt de Apple te laten aanzetten door een expert, ons lijkt het vooralsnog verstandiger je geld ergens anders aan te besteden.