In de resolutie wordt onder meer voorgesteld de onderhandelingen met de Verenigde Staten over het handelsakkoord te schorsen totdat het beeld over de spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA duidelijker is geworden. Daarnaast moeten een aantal belangrijke informatie-uitwisselingen tussen Europa en de Verenigde Staten in de ijskast worden gezet.

Daarbij gaat het onder meer over het overdragen van passagiersgegevens, de Passenger Name Records (PNR) en het Terrorist Finance Tracking Programme, waarmee de VS veel inzicht krijgt in de financiële stromen van en naar landen in de Europese Unie.

Onderzoek naar aftappen Atlantische internetkabel

Naast het PRISM-programma heeft de Europese Commissie ook veel belangstelling voor het Tempora, het afluisterprogramma van het Verenigd Koninkrijk dat de transatlantische internetkabel zou aftappen, meldt ZDNet. Eurocommissaris Viviane Reding zei gisteren tegen het Europees Parlement dat ze een brief had gestuurd naar de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Er wordt tevens onderzoek gedaan naar het overtreden van EU-wetten door de Britten.

Of de resolutie het zal halen, zal vandaag blijken. Het Europees Parlement is deze week in plenaire sessie in Straatsburg. Vandaag is de grote stemdag, nadat de afgelopen dagen vooral werden gevuld met debat.