Eric Schmidt is vaak goed voor opmerkelijke uitspraken en op het Gartner Symposium/ITxpo was het weer raak. De perceptie van mensen dat Android onveilig is klopt niet, het is zelfs veiliger dan iOS, stelt de topman.

Niet onveilig, niet gefragmenteerd

Schmidt deed zijn uitspraak als reactie op Gartner-analist David Willis, die stelde: “Als je de meeste mensen in dit publiek zou vragen dan zeggen ze dat Android niet hun belangrijkste platform is. […] Als je Android zegt, zeggen mensen ‘ho ho, wacht eens even, Android is niet veilig’.” Schmidt antwoordde prompt: “Niet veilig? Het is veiliger dan de iPhone.” Waarop de zaal reageerde met gelach, meldt ZDNet.

Ook op kritiek over de fragmentatie van Android had Schmidt een antwoord: Het gaat niet zozeer om de versie van Android, maar de Play Store die beschikbaar is. “Met Android hebben we een overeenkomst met verkopers (fabrikanten en telco’s, red) om de Android-winkels compatibel te houden en dat is een grote doorbraak voor Android.”

Centrale rol voor Play Services

Schmidt refereert daarbij aan de steeds belangrijker rol van Google Play, en vooral de bijbehorende Play Services-app, die allerhande basale API-functies én security updates uitrolt, óók naar toestellen met oude Android versies. Zo scant de Play Services-app ook apps die worden geïnstalleerd uit onbekende bronnen, veruit de grootste bron van kwaadaardige apps.

Recentelijk ging Google dieper in op het securitymodel van Android, een gelaagd systeem dat er naar eigen zeggen voor zorgt dat slechts 0,001 procent van alle geïnstalleerde apps daadwerkelijk tracht om tijdens het gebruik de beveiligingsmechanismen van Android te omzeilen.

Gelaagd securitymodel van Android en Google Play. Bron: QZ.com.

Walled garden vs gelaagd model

Zowel Android als iOS werken met zogenaamde sandboxing, om te voorkomen dat apps zich meer rechten toewijzen en zomaar bij data, documenten en andere apps op het toestel kunnen. Daarnaast gaan alle app installaties op iOS via de officiële App Store van Apple, waar Apple deze apps vooraf test en bepaald of die worden toegelaten.

Android securitychef Adrian Ludwig stelt tegenover QZ.com dat deze walled garden-methode te primitief voor een snelgroeiend en complex ecosysteem en Googles gelaagde securitymodel van Android en de Play Store uitkomst biedt.

Sandboxing van apps in iOS.