Google-topman Eric Schmidt haalt in het boek The New Digital Age uit naar China, meldt de Wall Street Journal op basis van drukproeven van het boek, dat in april verschijnt. In het boek omschrijft Schmidt China als een 'gevaarlijke kracht in het digitale tijdperk'. Schmidt schrijft het boek samen met Jared Cohen, voormalig adviseur van de ministers van buitenlandse zaken Condoleeza Rice en Hillary Clinton.

Huawei

Het Google-bestuurslid noemt China 'de meest actieve en geavanceerde hacker van buitenlandse bedrijven en de grootste censor van het internet'. De Verenigde Staten zullen niet hetzelfde pad van digitale bedrijfsspionage gaan bewandelen als China, vanwege strengere wetten en een gevoelig van 'fair play', aldus Schmidt. Hij waarschuwt voor de groei van het marktaandeel van de Chinese telecomleverancier Huawei, waardoor de invloed van China verder toeneemt.

Afgelopen najaar kwam het Amerikaanse Congres met een rapport over Huawei waarin het Chinese bedrijf werd beschuldigd van het actief steunen van militaire spionageactiviteiten van de Chinese overheid . Een rapport van het Witte Huis zou daar echter geen bewijzen voor hebben gevonden. Wel zouden de netwerkproducten van Huawei niet veilig zijn doordat er veel kwetsbaarheden in zitten die te gebruiken zijn door hackers.

Revolutie

De Google-topman ziet dat sommige westerse overheden China nadoen als het gaat over het smeden van innige relaties tussen overheidsbelangen en acties door technologiebedrijven. Schmidt voorspelt dat er in China de komende decennia ' een soort van revolutie' zal plaatsvinden, waarbij burgers met alle digitale middelen ingaan tegen de strenge overheidscontrole.

Hacks en blokkades

Reden voor de verstoorde relatie tussen Google en de Chinese overheid is dat het Amerikaanse bedrijf weigert censuur te plegen op zoekresultaten. Dat leidde tot het terugtrekken uit het land in 2010. De Chinese versie van Google werkt sindsdien vanuit Hong Kong. De relatie tussen China en Google verslechterde aanzienlijk na hackaanvallen op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten eind 2009 en een poging om de broncode van Google te stelen. Volgens het bedrijf waren die aanvallen afkomstig uit China.

Afgelopen november blokkeerde de Chinese overheid Google en Gmail nog urenlang rond het congres van de Communistische Partij.