Volgens Schmidt kunnen sommige acties mensen voor altijd blijven achtervolgen, omdat deze voor altijd op het internet blijven staan. “Het ontbreken van een delete-knop op het internet is een belangrijk probleem. Er zijn situaties waarin verwijdering juist is”, aldus de Google-bestuurder, die zich verder weinig zorgen maakt over het fenomeen ‘Big Brother’.

Veroordeling blijft rondwaren

Schmidt geeft het voorbeeld van een persoon onder de 18 jaar die is veroordeeld voor een criminele daad. Wanneer hij of zij volwassen is wordt zo'n veroordeling geschrapt. Maar online blijft deze informatie rondwaren. Dat kan er voor zorgen dat zo iemand geen baan vindt.

Schmidt doet zijn uitspraken tijdens een evenement op de universiteit van New York in Manhattan waar CNet over bericht. Schmidt sprak daar maandag samen met Jared Cohen, voormalig adviseur van de ministers van buitenlandse zaken Condoleeza Rice en Hillary Clinton en nu directeur van denktank Google Ideas, over hun gezamenlijke boek ‘The New Digital Age.’

In dat boek haalt Schmidt onder mee uit naar China, dat hij de actiefste hacker van buitenlandse bedrijven noemt.

‘Bad business’

In het gesprek gaat de Google-topman in op de huidige privacy-discussie. Volgens Schmidt is de angst ongegrond die veel mensen hebben om overal gevolgd te worden door mobiele apparaten. Een wereld waarin iedereen voortdurend gevolgd wordt, is in zijn ogen "hoogst onwaarschijnlijk" omdat mensen zich er over opwinden.

Schmidt: “Overheden zullen dit niet toestaan, en het zal slecht zaken doen zijn. In een concurrerende omgeving willen bedrijven dat hun consumenten tevreden zijn.” Hij verwacht daarom dat in de toekomst elk land voor een eigen aanpak kiest en daarbij rekening houdt met privacy, individuele rechten en staatsrechten.