Op de lijst met essentiële infrastructuur staan twee Nederlandse locaties. De eerste is de plek in Beverwijk waar de Atlantic Crossing 1 (AC-1) kabel aan land komt, een optische kabel voor de overdracht van binaire informatie tussen de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.

De tweede kritieke locatie is bij de binnenkomst van de TAT-14 kabel in Katwijk, de TransAtlantic Telephonecable Number 14, die naast telefoonverkeer vooral trans-Atlantische dataverbindingen tot stand brengt. Die locaties zijn in principe bekend, maar de gelekte kwalificatie die de VS eraan geeft maakt ze mogelijk interessanter voor terroristische doeleinden.

Niet alleen telecom

De lijst merkt zo op het eerste oog vrijwel alle landingspunten van onderzeese telecommunicatiekabels ter wereld aan als kritiek voor de nationale veiligheid. "Als ze worden verwoest, verstoord of misbruikt hebben ze waarschijnlijk een direct en schadelijk effect op de Verenigde Staten", blijkt uit het gelekte telegram (cable) dat opduikt via Wikileaks. Het document is aangemerkt als niet bedoeld voor verspreiding via het internet en had niet in buitenlandse handen mogen vallen. Naast de Nederlandse kritieke telecompunten worden alle plekken die vitaal zijn voor de veiligheid van de VS opgesomd. Naast kabelstations staan er onder andere ook pijplijnen, satellietsystemen en transport hubs op de lijst.

Naast de vrij voor de hand liggende locaties, merkt de VS ook een paar andere plekken aan die, mits er iets mee gebeurt, de nationale veiligheid kunnen bedreigen. Het gaat onder andere om een kobaltmijn in Congo. Het metaal dat daar wordt gewonnen wordt onder andere gebruikt als katalysator in de chemische- en olie-industrie en wordt gebruikt bij het maken van elektroden in batterijen. Daarnaast staan een anti-slangengiffabriek in Australië en een insulinefabriek in Duitsland op de lijst.

Terreurdoelen

Britse media zien in de zeer uitgebreide lijst een handleiding voor terroristische doeleinden. Toch is de lijst niet erg specifiek over de locaties. Vaak wordt alleen een plaatsnaam genoemd en er worden geen adressen gegeven. Maar of dit terroristen tegenhoudt is zeer de vraag. De meeste locatiegegevens kunnen eenvoudig worden opgezocht via het internet.