Krol zocht een klein jaar geleden de publiciteit nadat hij via een ander toegang kreeg tot de medische dossiers die online waren opgeslagen door de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U. Krol herhaalde de actie voor de camera's van Omroep Brabant. De toegang werd verkregen door het intikken van een gebruikersnaam en een wachtwoord van vijf karakters, waarbij vervolgens duizenden dossiers van patiënten bloot kwamen te liggen.

Medisch centrum deed aangifte

De bewuste site Cyberlab die gebruikt werd door het medisch onderzoekcentrum, werd na de publiciteit uit de lucht gehaald. Volgens het medisch centrum zou “een individu zich toegang hebben verschaft tot het systeem door de bestaande inlognaam en wachtwoord van een arts die toegang had tot de gegevens van zijn patiënten", zo was de verklaring. Het medisch centrum deed aangifte van computervredebreuk.

In december maakte het Openbaar Ministerie bekend Henk Krol te gaan vervolgen. Ook het partijlid van 50Plus dat Krol heeft getipt van het EPD-lek wordt vervolgd. Medisch onderzoekscentrum 'Diagnostiek voor U' gaat schadevergoeding eisen. Onbekend is of dat gebeurt als bijvoeging in de strafzaak tegen Krol of dat daarvoor een aparte civiele procedure wordt opgestart.

Krol: ik ben ethisch hacker en klokkenluider

Krol zelf zegt slechts een klokkenluider te zijn. Aanvankelijk probeerde hij het wel te melden bij het bewuste medische onderzoekscentrum, maar daar werd zijn alarmsignaal niet direct opgepikt, zo zei hij eerder. "Ik kreeg te horen dat ik dit maar schriftelijk moest melden en dat niet zomaar aan de telefoon kon gebeuren." Vervolgens stapte hij naar Omroep Brabant om het lek aan de kaak te stellen. Daarbij logde hij zelf in, zag dossiers in en downloadde zelfs enkele exemplaren.

Bij De Volkskrant zegt Krol benieuwd te zijn naar de uitkomst. Volgens hem is het een voorbeeld van ethisch hacken. “Laat ze maar zeggen wat ik verkeerd heb gedaan." Krol zegt de dagvaarding vandaag persoonlijk in handen gekregen te hebben.