ENISA simuleert elke twee jaar digitale chaos om ons voor te bereiden op een ramp met uitvallende netwerken, gegijzelde infrastructuren en meer. De afgelopen jaren deed de Europese organisatie onder meer DDo'S-aanvallen na met behulp van hackers en andere beveiligingsspecialisten. In 2016 was er ook aandacht voor ransomware, IoT en drones, zo maakte de organisatie afgelopen weekend bekend.

In het verleden concludeerde de Europese beveiligingsorganisatie dat landen niet waren voorbereid op een crisis. Inmiddels is de sector volgens ENISA veel volwassener geworden, maar het aanvalsoppervlak is meegegroeid. De EU zet in op de definities en eisen onder richtlijn NIS om een zeker niveau van digitale veiligheid te kunnen waarborgen.

Met de tweejaarlijkse tests wil de EU niet alleen kijken waar het momenteel aan schort, maar ook de vaardigheden van deelnemende landen en specialisten vergroten om te kunnen reageren op een crisis. Internationale samenwerking is cruciaal voor een toekomstige respons op een daadwerkelijk grootschalig security-incident, waarvan WannaCrypt en NotPetya voorproefjes waren. De volgende simulatie staat gepland voor 2018.