Peter Hustinx, data protection supervisor voor Europa, heeft nog geen direct contact gehad met Google over Street View, maar laat weten wel op de hoogte te zijn van de dienst en de mogelijke conflicten wanneer deze wordt uitgerold in Europa: "Op dit moment is Street View alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar ik heb begrepen dat het anders zal werken wanneer het in Canada wordt gelanceerd. Dit betekent dat Google de mogelijkheid heeft om haar dienst aan te passen, om rekening te kunnen houden met verschillende privacyregels. Ik moedig Google dan ook aan om nauw samen te werken met Europese autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming", meldt de IDG Nieuwsdienst.

Vertrouwen in Google

Volgens Hustinx speelt het probleem niet direct in de basisfunctionaliteit van Streetview: "Het nemen van foto's vanaf een weg of straat is geen probleem. Maar je kunt niet zomaar overal foto's nemen. We hebben destijds aan Google en andere zoekmachines duidelijk gemaakt dat de Europese wetgeving gerespecteerd moet worden. Dit geldt dus ook voor Street View. Maar Google is een slim bedrijf en ik ben er vrij zeker van dat ze onze wetten niet zullen negeren."

Auto's gesignaleerd

De discussie rond de uitbreiding naar Europa stak de kop op nadat er verschillende auto's met het Google logo en fotografieapparatuur op het dak werden gesignaleerd in Milaan, Rome en verschillende Franse steden. Toch is het de vraag of de discussie rond de plannen van Google niet totaal overbodig is, omdat het bedrijf op haar blog al heeft laten weten de wetten in andere landen te zullen respecteren: "In andere landen steken de wetten anders in elkaar en wordt privacy meer beschermd. Onze dienst zal daaraan aangepast moeten worden."

Ophef

Hoewel het wettelijke vraagstuk in de Verenigde Staten anders is, heeft Street View wel tot flink wat ophefgeleid. Op foto's die door de zoekgigant worden gemaakt zijn mensen namelijk met regelmaat herkenbaar vastgelegd en zijn zelfs nummerborden leesbaar. Google verwijdert dit soort foto's wanneer mensen daar een verzoek toe doen. Eerder deze week werd daarbij bekend dat Google een techniek test waarbij gezichten op foto's worden voorzien van een waas, zodat zij onherkenbaar worden.