Als de Amerikanen het omstreden Safe Harbor-akkoord voor dataoverdracht van de EU naar de VS niet naleven en keihard handhaven, zal de Europese Commissie het akkoord opzeggen. Bedrijven mogen dan geen Europese persoonsgegevens meer verwerken en opslaan in de VS. Daarmee dreigt eurocommissaris Viviane Reding, meldt The Guardian.

Zwaard van Damocles

“De commissie zal onderstrepen dat de zaken er zeer slecht voorstaan. Onze analyse is: Safe Harbor lijkt niet veilig. We vragen van de VS niet alleen woorden, maar daden”, aldus Reding. “Er is altijd de mogelijkheid om Safe Harbor te schrappen…het is belangrijk dat de VS deze aanbevelingen voor zomer 2014 hebben uitgevoerd. Volgende zomer is een zwaard van Damocles. Het is een echte praktische lijst. Handhaving is absoluut kritiek. Safe Harbor kan niet alleen een lege belofte zijn.”

Maar voorlopig krijgt de VS nog het voordeel van de twijfel, en wordt het akkoord dus niet meteen opgeschort, schrijft de Wall Street Journal. Terwijl al jaren duidelijk is dat Safe Harbor een compleet chaotische wassen neus is, zonder enig toezicht van de Amerikaanse overheid.

Chaos en fraude

De zelfregulering van Safe Harbor is een chaos en het keurmerk wordt structureel misbruikt. Zo claimen honderden Amerikaanse firma’s dat ze gecertificeerd zijn, zonder dat ze aan de voorwaarden voldoen, bleek in 2010. Voor de zoveelste keer. En slechts 348 van de 1600 organisaties voldeden enigszins aan alle zeven principes, zoals ondubbelzinnige toestemming’, een opt-out mogelijkheid voor betrokkenen, en passende databeveiliging. Uit een recent onderzoek in opdracht van de EC blijkt dat dezelfde problemen blijven dooretteren.

Dat de Commissie desondanks de Amerikanen nog weer meer tijd geeft, is tekenend, vindt Europarlementariër Sophie in ’t Veld. “We zijn een economische reus en we gedragen ons als een politieke dwerg. De Commissie en de lidstaten zijn extreem timide en slap. Zij laten hun burgers in de steek.”