Het project moet nieuwe technologie opleveren die ervoor zorgt dat gebruikers hun online privacy voor de rest van hun leven kunnen beschermen. Het wordt uitgevoerd door onderzoekers van IBM Research met subsidie van de Europese Unie.

Subsidie van de EU

Primelife (Privacy and Identity Management in Europe for Life) wordt bekostigd door het Seventh Research Framework Program van de Europese Unie, een programma financiële steun biedt voor onderzoek en ontwikkeling op verschillende wetenschappelijke gebieden. Het IBM Research Lab in Zurich heeft in totaal 10 miljoen euro aan subsidie ontvangen, dat het zal besteden aan het onderzoek waar in totaal 14 partners uit verschillende landen aan meewerken.

Controle over privacy

IBM Research hoopt met het onderzoek een elektronische gegevensmanager te ontwikkelen die gebruikers in staat stelt om te zien wat voor persoonlijke gegevens ze verschaffen en waar en hoe deze worden gebruikt. Gebruikers kunnen dan verschillende privacyinstellingen per applicatie aanpassen en op die manier hun persoonlijke informatie beheren. Volgens Jan Camenisch, technisch projectleider van PrimeLife, is samenwerking van groot belang: "PrimeLife zal veel interactie zoeken met de open-source gemeenschappen en alle andere bedrijven en projecten die ervoor kunnen zorgen dat deze technologie een goede basis krijgt voor de toekomst."

Langzaam verbetering

Volgens Camenisch is er nog veel te verbeteren aan de privacy, maar stuurt de hightech sector langzaam maar zeker de goede kant op: "Het gebruik van systemen als Open ID is erg goed, omdat het gebruikers meer controle geeft over hun eigen informatie. Daarentegen geven ze de gebruiker nog steeds niet echt privacy omdat de gegevens door de verschillende partijen wordt opgeslagen, waarna de gebruiker er geen controle meer over heeft."

Levenslange bescherming

Het eerste doel van het project is het bieden van een applicatie voor het beheren van persoonsgegevens die wordt geïntegreerd in sociale netwerken en andere opkomende sociale diensten. Uiteindelijk moet het systeem levenslang de privacy waarborgen.