EU-commissaris Jacques Barrot van Justitie noemt het besluit van Google om de bewaartermijn in te korten naar 9 maanden te zetten een "stap in de goede richting", maar benadrukte pas tevreden te zijn wanneer de termijn 6 maanden bedraagt.

Google kortte de bewaartermijn eerder deze week in van 18 naar 9 maanden. De firma bewaart het surf- en zoekgedrag samen met het ip-adres. Die gegevens worden geanalyseerd om de zoekdienst te verbeteren en meer accurate zoekresultaten te leveren, claimt Google. In plaats van na 18 maanden, wordt de data nu al na 9 maanden anoniem gemaakt. De zoekgigant stelt dat 9 maanden de kortst mogelijke bewaartermijn is.

Protest

De EU had eerder al protest aangetekend tegen de lange periode dat de zoekgigant gegevens bewaarde. Hoewel Google zich vooral op de borst klopt vanwege zijn goed privacybeleid, heeft de firma ook toegegeven dat het besluit een reactie is op druk van de EU.

Barrot prees Google tegelijkertijd voor het verduidelijken van zijn privacybeleid. De zoekgigant plaatste in juli, na protest van privacy-activisten, op zijn voorpagina een linkje naar zijn privacybeleid. Daarbij werden bovendien ingewikkelde juridische termen uit het document verwijderd, zodat het ook leesbaar werd voor 'gewone' gebruikers.