De Raad van Ministers kwam deze week met dat voorstel. De nieuwe organisatie tegen cybercrime kan volgens de bewindslieden het beste worden ondergebracht bij Europol, de Europese politieorganisatie met zijn hoofdkantoor in Den Haag.

Een van de rollen van het nieuwe cybercrimecentrum is het komen tot een 'gemeenschappelijke aanpak in de internationale strijd tegen cybercrime, specifiek met betrekking tot het intrekken van domeinnamen en ip-adressen'. De Raad roept de Europese Commissie op het plan verder uit te werken en de financiering van de instantie te regelen.

IP-adressen database

Domeinen centraal vanuit Brussel afsluiten is nog wel haalbaar. Daarvoor volstaat een link met de nationale registry's, zoals in Nederland SIDN.

Het intrekken van ip-adressen is lastiger te organiseren, schrijft The Register, omdat hiervoor in veel landen geen centrale database is en providers zich hiertegen zullen verzetten. In Nederland is zo'n landelijk bestand van ip-adressen voor opsporingsdiensten er al wel: het CIOT.

De Raad van Ministers stelt ook voor dat het nieuwe centrum zich gaat bezighouden met het delen van informatie over bestrijding van online kinderporno en het produceren van EU-brede rapporten over computercriminaliteit.