Dat vindt eurocommissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor justitie, mensenrechten en burgerschap. De boetes die Frankrijk en Spanje onlangs aan de internetgigant oplegden worden door de top van het bedrijf gezien als "wisselgeld", zo liet Reding maandag optekenen.

Lees ook:

Belgen protesteren heftig tegen Google Street View Google riskeert 10 miljoen boete vanwege Safari-cookies Duitsland furieus over wifi-scannen Street View

"De boete die Google in Frankrijk kreeg, beslaat slechts 0,0003 procent van de totale omzet van het bedrijf", zegt Reding. Ze verwijst naar de boete van 150.000 euro die Frankrijk eerder deze maand aan het Amerikaanse bedrijf oplegde omdat het de manier van opslaan van persoonlijke gegevens afkeurde.

'Pakken waar het pijn doet'

Als Europa echt tegengas wil geven, dan moet het Google in het spaarboekje raken, vindt de eurocommissaris. "Als een bedrijf stelselmatig de regels overtreedt en er niet in slaagt zijn leven te beteren, moeten er serieuze consequenties aan vastzitten."

Op dit moment wordt Google nauwlettend in de gaten gehouden door Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar het overleg over de maatregelen die op Europees niveau genomen moeten worden om privacy van burgers beter te beschermen lijkt in een impasse te verkeren, zo meldt de IDG News Service.