De brief is geschreven door Eurocommissaris van Justitie Viviane Reding en is geadresseerd aan advocaat-generaal Eric Holder, de belangrijkste juridische adviseur van de Amerikaanse regering. De brief is ingezien door de International Herald Tribune, dat eruit citeert.

Reding zegt dat individuele burgers van Europese landen het recht hebben te weten of hun persoonlijke informatie onderwerp is van inlichtingenvergaring “op grote schaal”. Ze vraagt tevens welke wegen er zijn voor Europeanen om te weten te komen of zij worden bespioneerd en of zij dezelfde behandeling krijgen als Amerikaanse ingezetenen in zulke gevallen.

Reding eist voor vrijdag antwoorden

“Gegeven de ernst van de situatie en de serieuze zorgen in de publieke opinie aan deze kant van de Atlantische Oceaan kunt u begrijpen dat ik snelle en concrete antwoorden wil hebben”, schrijft Reding verder. Ze formuleert in de brief enkele gedetailleerde vragen en wil daarop voor vrijdag antwoord hebben.

Vrijdag staat een ontmoeting in Dublin op het programma waarbij Reding en Holder elkaar treffen. Die ontmoeting was al gepland voordat de gehele affaire rond het afluisterprogramma PRISM aan het licht kwam.

Reding heeft al gewaarschuwd dat de reactie van Holder gevolgen kan hebben voor de uitkomst van de gesprekken tussen Europa en de Verenigde Staten over onder meer handelsovereenkomsten. Binnen het Europarlement wordt al gesuggereerd informatiebescherming te betrekken bij die handelsgesprekken.

Obama krijgt onder uit de zak van Merkel

President Obama komt volgende week naar Berlijn voor een bezoek en zal op de PRISM-affaire worden aangesproken door bondskanselier Angela Merkel, zegt de woordvoerder van Merkel tegen de Tribune. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich heeft al een “boekwerk vol vragen” klaarliggen voor de Amerikaanse bezoekers.

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser noemt de berichten over PRISM “hoogst verontrustend” en mogelijk “gevaarlijk”. “In een democratische constitutionele staat is veiligheid geen doel op zich, maar dient het om vrijheid te beschermen”, schrijft ze bij Spiegel Online.

Opstelten kijkt van afstand toe

De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft minder moeite met PRISM. "De inzet van dit soort middelen gebeurt altijd zorgvuldig", stelde hij gisteren in De Tweede Kamer. Hij zegt verder geen actie te ondernemen en te wachten op verdere ontwikkelingen, daarbij verwijzend naar Redings besprekingen met de Amerikanen.