Dat blijkt uit het 'February State of Spam Report' (pdf) van Symantec. De EMEA-landen zijn de laatste drie maanden telkens verantwoordelijk voor meer spam dan de Verenigde Staten. Het verschil in januari is afgetekend. Volgens Symantec kwam vorige maand ongeveer 44 procent van alle spam uit Europa, tegenover 35,1 procent uit Noord-Amerika.

Toen Symantec de herkomst van spamberichten begon bij te houden, in augustus 2007, was de situatie nog precies andersom. Destijds kwam 30,6 procent van de spam uit Europa en 46 procent uit Noord-Amerika.

Het securitybedrijf tekent daarbij wel aan dat het vaak lastig is om vast te stellen uit welke land of welke regio een spambericht precies afkomstig is. Spammers doen er doorgaans alles aan om de precieze herkomst van hun mails te maskeren. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van gekaapte computers die zich vaak in een ander land bevinden dan de spammer zelf.

De opmars van Europa komt voor Symantec niet volledig uit de lucht vallen. Het bedrijf wijst erop dat het aantal breedbrandgebruikers de afgelopen jaren flink is toegenomen in Europa. Zes van de tien landen met de meeste breedbandgebruikers liggen in Europa. Slecht beveiligde breedbandaansluitingen stellen spammers in staat om in korte tijd grote hoeveelheden junkmail te verspreiden.

Het Britse security-bedrijf Sophos, dat al enkele jaren een overzicht van de meest actieve spamlanden bijhoudt, stelde in het tweede kwartaal van vorig jaar ook al vast dat spam in toenemende mate afkomstig is uit Europa. De zes hoogst genoteerde landen in Europa waren volgens Sophos destijds al goed voor meer spam-relaying dan de VS. Bron: Techworld