Steeds meer cybercriminelen werken vanuit Europa. Dat concludeert beveiligingssoftwareproducent Trend Micro in haar halfjaarlijkse Threat Trends rapport. In de eerste helft van dit jaar heeft Europa de regio's Azië en Noord- en Zuid-Amerika ingehaald als gebied waar de meeste internetgebaseerde bedreigingen vandaan komen.

In het rapport is ook te lezen dat Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar na de VS en China de meeste spam verstuurde. In het tweede kwartaal eindigde Nederland in dat overzicht op plaats zeven.

China voert druk op

Volgens Trend Micro wordt Europa, en met name Oost-Europa, populairder bij cybercriminelen omdat China deze vorm van misdaad aanpakt. De Aziatische grootmacht voert de druk op cybercriminelen en lokale internetproviders flink op. Daardoor worden steeds meer servers met malafide content of doeleinden in China afgesloten. De criminelen verhuisen hun servers naar providers in Oost-Europa. Het gaat daarbij vooral om besmettings- en beheerservers voor botnets.

Volgens Jamz Yaneza van Trend Micro is hun halfjaarlijkse onderzoek één van de redenen dat er nu minder spam en malware vanuit China komt. Na Europa blijkt China echter nog steeds de grootste verspreider te zijn van zowel spam als malware.

Lokale banken doelwit

Waar Europa koploper is in spam en virussen, blijft Amerika de grootste verspreider van kwaadaardige links naar besmette websites. Volgens Trend Micro komt dat vooral door het grote aantal computers in het land dat besmet is met een botnet, dat die malafide links flink verspreidt.

Uit het rapport blijkt ook dat online aanvallen zich steeds verder lokaliseren. Trend Micro noemt als voorbeeld Brazilië waar botnets en phishing-aanvallen zich steeds vaker richten op kleine, lokale banken. Dat zijn makkelijkere doelwitten dan de grote banken. “Doordat inwoners van de regio de phishigmailtjes schrijven, is het taalgebruik ook beter”, stelt Yaneza in een reactie op de Britse ict-nieuwssite V3.

Niet populair is niet veilig

Yaneza verwacht dat cybercriminelen hun aandacht de komende maanden verschuiven naar opkomende platformen, zoals gadgets en smartphones. De onderzoeker beveelt gebruikers aan om alle software op die apparaten dan ook gewoon bij te werken. Ook als die platformen niet zo populair zijn. Yaneza: “Het is niet zo dat je veilig bent als je een minder populair platform gebruikt.”