De liberale fractie ALDE stelt vandaag vragen aan de Europese Commissie over de rechtmatigheid van het vorderen van privégegevens van Europese burgers door de Amerikaanse justitie. De partij eist een plenair debat over de kwestie en de EC moet dringend vragen stellen aan de Amerikaanse autoriteiten.

VS bevoegd over EU-burgers?

“De Commissie moet uitleggen of deze handelswijze in strijd is met de Europese regels voor databescherming en of de Amerikaanse autoriteiten de bevoegdheid hebben om de privacyrechten van EU-burgers terzijde te schuiven”, aldus Sophie In't Veld (D66), Vice-President van de ALDE-fractie.

Aanleiding is het gerechtelijk bevel uit de VS aan in ieder geval Twitter en waarschijnlijk ook andere bedrijven om allerlei accountgegevens en communicatie op te hoesten van een vijftal personen betrokken bij Wikileaks.

Twitter kreeg het voor elkaar dat dit bevel in ieder geval openbaar gemaakt kon worden. Van de vijf wiens gegevens gevorderd zijn is er één inwoner van de EU: de Nederlandse hacker Rop Gonggrijp. Hij hielp in het voorjaar van 2010 mee met de Wikileaks-productie van de video Collateral Murder, van een Apache-helikopter die Irakese burgers neermaait.

'Linkse terreur activist'

Dat Gonggrijp assistentie had verleend aan deze productie was al langer bekend, maar kreeg pas (inter-)nationale aandacht door een verhaal op de voorpagina van de Telegraaf afgelopen maandag. De krant haalde ‘inlichtingenexpert’ Peter Siebelt aan die Gonggrijp een ‘linkse terreur activist’ vindt. De ‘gevaarlijke meesterhacker’ Gonggrijp zou bovendien de ‘adjudant’ van Assange zijn.

Bij Pauw & Witteman en op zijn blog weersprak Gonggrijp de aantijgingen. Bovendien stelt hij dat de autoriteiten niets aan de data hebben, omdat hij niet direct communiceert via kanalen als Twitter.

Beroep tegen vordering

Naar alle waarschijnlijkheid zal tegen het databevel beroep worden aangetekend. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft zich al opgeworpen als advocaat voor Birgitta Jonsdottir, een IJslands parlementslid. Ook haar accountgegevens zijn gevorderd. Daarnaast gaat het om accounts van klokkenluider Bradley Manning, de Amerikaanse hacker Jacob Appelbaum en Wikileaks-leider Julian Assange.