Europa krijgt één uniforme privacywet die geldt voor iedereen die persoonsgegevens van burgers verwerkt, ook al gebeurt dat buiten Europa zelf. Daarvoor stemt het Europees parlement met overgrote meerderheid, met 621 stemmen vóór en slechts 10 stemmen tegen.

Strenge regels en straffen

Verwerking van persoonsgegevens mag pas na toestemming, en overtredingen kunnen worden bestraft met miljardenboetes, tot 5 procent van de jaaromzet van een bedrijf. Bedrijven krijgen te maken met één toezichthouder, maar consumenten kunnen wel klagen bij hun lokale waakhond. Iedereen krijgt het recht om inzage te krijgen in welke persoonsgegevens een organisatie van hem of haar heeft, te rapporteren in een standaardformaat. Er komt een recht om persoonlijke data te laten wissen.

Het plan was jaren in de maak en is een aanscherping van het voorstel van de Europese Commissie, die desalniettemin blij is met de stemming. "Databescherming komt uit Europa. Sterke databescherming moet het handelsmerk van Europa zijn. Na de spionageschandalen in de VS is databescherming meer dan ooit een voordeel in de markt", aldus Eurocommissaris Viviane Reding.

Naast de verordening (voor heel Europa uniform) heeft het Europarlement ook een nieuwe concept-Richtlijn (waar lidstaten vanaf kunnen wijken) aangenomen, waar de privacybescherming met betrekking tot opsporing en strafrechtelijk onderzoek in is geregeld.

Beide plannen zijn nog niet definitief, de Raad van Ministers van de lidstaten moeten zich er nog over buigen.