In november vorig jaar beslisten de Europese ministers van Justitie om een akkoord te sluiten met de VS over het doorgeven van bankdata via de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), een organisatie die Europese en internationale betalingen verzorgt.

Akkoord getorpedeerd

Per 1 februari zou de stroom bankgegevens richting VS weer op gang komen, maar nu torpedeert het Europarlement dit alsnog. Het akkoord is in de parlementaire commissie met 29 stemmen tegen, 23 stemmen voor en een onthouding weggestemd. Dat bevestigt D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld via Twitter.

De stemming is overigens nog niet definitief, volgende week is in Straatsburg nog een eindstemming. Desgevraagd zegt In 't Veldt dat het Europarlement de doorslag geeft, en de Raad van Ministers de beslissing van het parlement niet meer kan verwerpen.

Terreurtransacties

Het SWIFT-akkoord is in het leven geroepen om verdachte transacties te kunnen onderzoeken om bijvoorbeeld financiële steun aan terreurgroepen te achterhalen. Afgelopen woensdag bleek al dat SWIFT zelf weigerde de datakraan weer open te zetten tot het Europarlement ook akkoord is en er een solide juridische basis is om doorgifte van de gevoelige gegevens weer te hervatten.

SWIFT verwerkt financiële transacties van meer dan 8.000 banken wereldwijd. De VS heeft sinds 9/11 jarenlang toegang tot het systeem gehad om het te gebruiken in de 'oorlog tegen terreur'.