Volgens het onderzoek, dat is gehouden onder 3600 internet gebruikers in Europa, bestaat ongeveer vijftig procent van alle spam uit aanbiedingen van neploterijen. Zestien procent van de respondenten heeft gereageerd op de mails, waarbij drie procent uiteindelijk geld heeft verloren.

De oplichters gebruiken meestal webmailadressen van Yahoo of Hotmail en 06-nummers. Wie contact opneemt met de organisatoren van de loterijen krijgt te horen dat eerst administratieve kosten moet worden verrekend. Nadat het geld is overgemaakt, horen de slachtoffers niets meer en zijn de telefoonnummers ook niet langer meer in gebruik.

Minder spam vanuit Nederland

In het verleden werden veel van de spammails vanuit Nederland verzonden, maar na enkele geco├Ârdineerde acties van de politie lijkt de aandacht weer verlegd naar Engeland.

Saillant detail is dat Microsoft zelf vaak in de mails wordt genoemd als organisator van de loterijen. Soms wordt ook MSN genoemd in combinatie met Yahoo. Veel mails zijn zogenaamd afkomstig van de UK National Lottery, die overigens wel degelijk bestaat.

Ed Gibson, hoofd beveiliging van Microsoft in Engeland, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. Kennelijk is er nog onvoldoende bekendheid bij internet gebruikers met loterij oplichting.