EU-commissaris van Justitie Franco Frattini vindt de minuscule puntjes die op pagina's van kleuren laserprinters van onder meer Canon en Xerox verschijnen, reden tot zorg. Hoewel er geen wetgeving bestaat die het fabrikanten verbiedt om dergelijke watermerken toe te passen, meent het Finse EU-parlementslid Satu Hassi dat het door de techniek mogelijk wordt om individuele gebruikers te identificeren. Volgens het parlementslid maakt dit inbreuk op de universele mensenrechten.

EFF wil opheldering van EU

De Electronic Frontier Foundation (EFF) claimt dat het in 2005 de markeringen gedecodeerd heeft. De EFF ontdekte dat naast de datum en de tijd van de print, ook het serienummer van de printer op de geprinte pagina verschijnt. Volgens verschillende burgerrechtenorganisaties worden de watermerken gedrukt in opdracht van Amerikaanse geheime diensten, dit om snel vervalsingen van officiële documenten op te sporen. De EFF wil nu dat de EU druk zet op de Verenigde Staten om meer duidelijkheid over deze geheime afspraken met printerfabrikanten te krijgen. De EFF acht het niet onmogelijk dat de VS hier al jaren van weten. Ook wil de organisatie weten of er meer landen gebruik maken van deze 'geheime' technieken.

Ook Nederland gebruikt de markeringen

In 2004 verschenen er eerder berichten over soortgelijke technieken. Webwereld ontdekte dat ook bijvoorbeeld het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) met succes gebruikt maakt van de watermarkering. Ook Canon gaf het ruiterlijk toe: "Canon heeft al zijn kleurenmachines voorzien van herkenningstechnologiën om vervalsingen op te sporen. Wij werken nauw samen met relevante nationale en internationale autoriteiten om te zorgen dat de kansen om zijn producten te misbruiken wordt geminimaliseerd."

Onzichtbaar door minuscule puntjes

Met het blote oog zijn de markeringen van de kleurenprinters niet zichtbaar. Dit komt doordat de code wordt afgedrukt op slechts 0,1 millimeter. Mocht iemand een vervalsing printen dan kan aan de hand van de code de distributeur achterhaald worden, deze kan nagaan naar welke winkel de printer is verscheept en met een beetje geluk kan dan worden achterhaald wie de printer heeft gekocht.