De European Banking Authority (EBA), de toezichthouder van de Europese banken, denkt dat dergelijke nieuwe tld's kunnen leiden tot een toename van fraude via phishing-aanvallen en andere online dreigingen waarbij criminelen klanten doorsturen naar nepsites van banken, schrijft Computerworld.

Vorig jaar keurde ICANN het gebruik van .bank en .fin goed. De toplevel-domains zouden moeten worden toegewezen aan banken of financiële dienstverleners. In een reactie stelt EBA nu dat er te veel bezwaren aan het plan kleven en dat er van de komst van de nieuwe tld's zou moeten worden afgezien.

Phishing

Zo zou er een grote kans zijn op 'misbruik'. ICANN wil de risico's beperken door een speciale eenheid voor de registratie en het beheer van de domeinen op te richten. Maar dit heeft de EBA niet gerust gesteld. "Het risico op nieuwe vormen van fraude en phishing kan enorm zijn." De EBA claimt ook dat de nieuwe tld's bestaande financiële instellingen op kosten kan jagen doordat ze hun namen moeten claimen.

De ICANN, de centrale beheersorganisatie die gaat over de wereldwijde domeinextensies, kan de nieuwe tld's ondanks het protest van de EBA toch invoeren. Eerder dit jaar verdedigde ICANN nog de introductie van nieuwe tld's voor verschillende vakgebieden.