Eurocommissaris Cecilia Malmstrom was deze woensdag in Den Haag om het startsein te geven voor dit nieuwe centrum. Deze organisatie moet de onderzoeken naar internetcriminaliteit in Europa bundelen en coördineren. De ministeries van Justitie in de diverse lidstaten van de Europese Unie worden in hun onderzoeken door het Haagse centrum ondersteund. In eerste instantie wordt voornamelijk online fraude bestreden. Het centrum komt in het bestaande hoofdkwartier van Europol in Den Haag, aan de Eisenhowerlaan. Het wordt in januari operationeel.

Online criminaliteit overstijgt drugshandel

Volgens de Europese Unie berokkent cybercriminaliteit de maatschappij meer schade dan de wereldwijde handel in softdrugs, cocaïne en heroïne bij elkaar opgeteld. Dat zou een schadebedrag betekenen van zeker 388 miljard dollar. Geschat wordt dat meer dan een miljoen mensen per dag wereldwijd slachtoffer worden van online fraude.

Daarnaast heeft online fraude als negatief bijeffect dat de consument zeer terughoudend is in het via internet winkelen en/of handelen met het buitenland. De Europese Commissie heeft juist als speerpunt het bevorderen van winkelen en handelen over de grenzen van de Europese lidstaten heen. Met name Eurocommissaris Neelie Kroes maakt zich hier hard voor.

Focus op beschermen sociale media

Een van de focuspunten van de nieuwe Eurocybercops is het hengelen naar persoonlijke informatie van slachtoffers door oplichters. Dat gebeurt onder meer via sociale media. De profielen van de burgers moeten worden beschermd tegen infiltratie door e-misdadigers, stelt de EC.

“Meer dan 600.000 profielen op Facebook worden per dag geblokt doordat er pogingen zijn ondernomen ze te hacken", zegt de Europese Commissie. Dat hoeft niet 'slechts' te leiden tot identiteitsdiefstal, maar kan ook weer andere malafide doelen dienen. “Alleen al in 2009 zijn er meer dan 6,7 miljoen computers ontdekt die opgenomen waren in een botnet."

Notoire criminelen in de gaten houden

Verder zal het centrum de EU-lidstaten adviseren over zwakheden in hun defensie tegen bedreigingen van criminele aard. Ook brengt het netwerken van criminelen in kaart en houdt het prominente notoire criminelen in de gaten. Mochten lidstaten daarom vragen, dan zorgt het Haagse hoofdkwartier voor de vorming van een Joint Investigation Team.

Dat het Europese Cybercrime Centre er zou komen, stond al aangekondigd in het beleidsplan Internal Security Strategy dat in 2010 is gepresenteerd. In dat plan staat overigens ook als speerpunt het aanpakken van botnets. Dat moet nog dit jaar gestalte krijgen.