Toen The European Network and Information Security Agency (ENISA) werd opgericht in 2004, was het de bedoeling dat het project slechts vijf jaar zou duren.

Omdat internetcriminaliteit en aanvallen echter in rap tempo toenemen, is besloten om de levensduur van de organisatie te verlengen met nog eens drie jaar. Er is daarnaast besloten om te bekijken of er een meer structurele toekomst is voor ENISA, meldt Reuters.

Ook na 2012 behoefte

Het Europese Parlement zal de beslissing tot het verlengen van de levensduur volgende week bekrachtigen. Volgens Andrea Pirotti, executive director van ENISA, is de beveiliging van netwerken van cruciaal belang voor de Europese economie, die steeds afhankelijker wordt van internet.

Volgens Pirotti zal dat ook na 2012 nog zo zijn: "De behoefte aan beveiligde netwerken, systemen en diensten zal in 2012 niet ineens plotseling verdwijnen. Deze technologie├źn zijn onderdeel van ons dagelijks leven en er moet blijvend gewerkt worden om tegengas te bieden tegen aan voortdurend evoluerende dreigingen."

Te klein budget

Pirotti heeft daarbij wel aangegeven dat het budget en de bezetting van de organisatie zal moeten worden opgeschroefd om een serieus antwoord te kunnen geven op dreigingen. Met het huidige budget van 8 miljoen euro en iets minder dan 50 medewerkers, kan ENISA naar eigen zeggen onvoldoende uitvoeren tegen aanvallen zoals die van vorig jaar op Estland.