Dat heeft een afgevaardigde van de Amerikaanse overheid gezegd. In totaal moeten 27 landen, waaronder Nederland, die vallen onder het zogenoemde Visa Waiver-programma voor eind oktober gebruikmaken van paspoorten met chips. Op die chips, die gelezen kunnen worden door machines, moet informatie komen van die persoon.

Tenminste dertien van de 27 landen hebben al laten weten dat ze de deadline van 26 oktober niet gaan halen. De VS is bereid deze landen nu een jaar extra de tijd te geven.

Deze landen doen volgens de VS mee aan het visa-vrije programma omdat uit deze landen de meeste visa-aanvragen. Met het nieuwe paspoort mogen toeristen maximaal negentig in de VS verblijven zonder dat ze een visum nodig hebben.

De landen 27 landen die aan de eisen van de VS moeten voldoen zijn: Andorra, Australië, Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Brunei, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, IJsland, Ierland, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.