De voorgestelde telecomverordening van de Europese Commissie beperkt de netneutraliteit, de privacy van burgers en de bescherming van persoonsgegevens. Dat concludeert de European Data Protection Supervisor (EDPS) Peter Hustinx.

Ruimte voor DPI, afknijpen en blokkeren

“Het gebruik van traffic management met het doel om een wettelijk voorschrift uit te voeren of serieuze misdaad te voorkomen kunnen uitmonden in grootschalige, preventieve en systematische monitoring van de inhoud van communicatie”, in strijd met verschillende Europese grondrechten en richtlijnen.

Vooral de kritiek op de exceptie voor een wettelijk voorschrift is pikant, omdat die regeling ook in de Nederlandse versie van netneutraliteit zit, zoals wel meer uitzonderingen.

De EDPS adviseert dan ook met klem om de uitzonderingen voor een blokkadewet en het voorkomen van criminaliteit uit het voorstel te schrappen. De verordening zou ook expliciet moeten maken dat als inspectie van internet noodzakelijk is dan alleen met IP-headers en niet met Deep Packet Inspection (DPI).

De EPDS is de zoveelste die gaten schiet in het voorstel van Kroes. Eerder bleek de Europese Commissie zelf intern verdeeld. Het directoraat-generaal (DG) Justitie van commissaris Viviane Reding uitte scherpe kritiek op en “grote zorgen” over de voorgestelde regels voor netneutraliteit, die in strijd zouden zijn met ten minste drie grondrechten.

Europarlement eist netneutraliteit

Desondanks werd het voorstel ongewijzigd ingediend. Of het ook door het Europees parlement komt is zeer ongewis, die eist al verschillende keren echte netneutraliteit van eurocommissaris Kroes. Nog deze week maakte ook het Nederlandse parlement zich druk en nam een motie aan die de regering opdraagt om netneutraliteit in Brussel te verdedigen.