Het neerhalen van de domeinen is onderdeel van de al jaren durende operatie Operation In Our Sites (IOS), waarbij elk jaar honderden domeinen over de hele wereld neer worden gehaald op verzoek van de merkenrechtenhouders, vaak Amerikaanse bedrijven. Europol werkte dit maal samen met justitie in Nederland, België, Frankrijk, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en Roemenië.

Nederlandse onderzoeken nog bezig

Volgens Europol ging het ditmaal onder meer om 151 topleveldomeinen zoals .be, .eu, .fr, .ro en .uk. Er zouden ook Nederlandse domeinen betrokken zijn. “De onderzoeken daarnaar lopen nog”, zegt een woordvoerder van Europol in Den Haag. “Niet elke opsporingsdienst heeft hetzelfde tempo, dat ligt aan het wettelijke raamwerk en de wegen die daardoor moeten worden bewandeld.”

Ook Hongarije zou nog bezig zijn met onderzoeken naar een aantal, wel al vastgestelde, websites. Die nog neer te halen websites zouden wel al in de resultaatcijfers verwerkt zijn.

Namaak verkopen aan argeloze consumenten

Volgens Europol verkochten de neergehaalde websites nagemaakte merkgoederen aan argeloze consumenten. Vaak lijken de websites op die van de originele makers van de goederen of legitieme webshops. Europol werkt in deze samen met de Immigratie en Douanedienst (ICE) van de Verenigde Staten. De tips komen van de merkenhouders zelf.

De domeinnamen zijn permanent in handen gekomen van de diverse overheden. Bezoekers krijgen nu een banner te zien. Waarop staat vermeld dat de website in beslag is genomen door de gezamenlijke opsporingsdiensten.