Europol heeft de bende opgerold die politievirus Reveton heeft verspreid en daarmee mogelijk miljoenen heeft verdiend. Bij deze ransomware wordt een systeem gegijzeld met een boodschap van de politie en/of Europol dat er een boete betaald moet worden omdat er illegaal materiaal is aangetroffen op de pc. De opsporingsdienst heeft samen met de Spaanse politie in totaal elf mensen opgepakt.

Miljoenen euro's

De bende was actief in 30 landen en The New York Times meldt dat Europol vermoedt dat honderdduizenden Europeanen slachtoffer zijn geworden van dit politievirus. “Als 3 procent van de slachtoffers betaald heeft, komt de geschatte schade op miljoenen euro's uit", zegt Europol-baas Rob Wainwright.

De Spaanse politie startte in 2011 een onderzoek naar het virus nadat er klachten binnenrolden over de ransomware. Europol in Den Haag werd erbij gehaald, omdat Reveton bij veel Europeanen opduikt. Uit zes verschillende landen zijn klachten binnengekomen van 20.000 slachtoffers. Het aantal besmettingen is waarschijnlijk vele malen hoger.

Uit Frans onderzoek bleek overigens eerder dat Nederlanders vaker overgaan tot het betalen van de 'boete' dan andere Europeanen. Een schatting gebaseerd op de twee dagen waarin het adminpaneel van het politievirus kon worden gevolgd wijst uit dat Reveton ons land jaarlijks 1,8 miljoen euro kan kosten.

Bende opgerold

De bendeleider is een 27-jarige Rus die in december in de Verenigde Arabische Emiraten is opgepakt waar hij vakantie aan het vieren was. Hij is aan Spanje uitgeleverd. Tien andere verdachten zijn in Spanje in de kraag gevat. De politie-actie loopt volgens de Spaanse politie nog steeds en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Dit soort ransomware komt veel voor in Europa. Reveton laadt regiospecifieke afbeeldingen zodat het logo van de nationale politie is te zien en een tekst te lezen is in de juiste taal die slachtoffers maant een boete te betalen. Het houdt niet op bij de gijzelingsactie. Zo koppelt Reveton computers onder meer aan C&C's van het botnet Citadel.