EuroPriSe is in 2007 opgericht. De instantie ontwikkelt het EuroPriSe keurmerk dat aangeeft dat de dienst de privacy van burgers waarborgt.

De groep heeft de afgelopen maanden de grote hoeveelheid Europese regels omgezet in toetsbare criteria. Vervolgens zijn deze getoetst bij een aantal bedrijven die zich laten voorstaan op een strikt privacybeleid. De Europese Data Protection Supervisor Peter Hustinx reikt vandaag de eerste 'zegels' uit.

Meta-zoekmachine Ixquick werd gebruikt als testcase en verwierf uiteindelijk het zegel. De zoekmachine verwijdert privacygevoelige informatie zoals ip-adressen binnen 48 uur. Ook mogen er geen coockies gebruikt worden om identificatiegegevens op te slaan in een browser.

Onderzoek op aanvraag

Het onderzoek werd uitgevoerd door Borking Consultancy, een Nederlands consultancybureau. Het bureau is een van de partners uit de acht Europese landen die samen het EuroPriSe consortium vormen. De organisatie staat onder leiding van het Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz (UDP), de Duitse databeschermingsautoriteit.

Met het zegel kan een bedrijf aantonen te voldoen aan de Europese privacyregelgeving. EuroPriSe coordineert aanvragen voor het zegel lopen via .

Grondig onderzoek

Volgens John Borking is een aanvraag niet zonder risico: "Als je niet zou voldoen aan de privacyvoorwaarden, de richtlijnen en de regelgeving dan handel je in strijd met de wet. En dan kan de nationale toezichthouder ingrijpen. Het is dus niet zo dat het vrijblijvend is." Het niet toekennen van een zegel zal volgens Borking zeker leiden tot actie van de toezichthouder.

Borking is zeker veertien werkdagen bezig geweest met het doorlichten van Ixquick voordat hij kon overgaan tot het toekennen van de zegel. "Je gaat helemaal door de organisatie heen. De hele techniek wordt onderzocht", legt Borking uit. Het zegel van Ixquick wordt veertien juli uitgereikt in Duitsland.

Uiteindelijke vorm

De testfase van EuroPriSe loopt tot november dit jaar. Daarna wordt onderzocht of de regels verdere ontwikkeling nodig hebben, of dat de procedure kan worden vastgelegd. Het is nog niet duidelijk of de uiteindelijke controle door een Europese instantie of door een commerciële partij zoals KEMA of de TÜV wordt uitgevoerd.