De Nederlandse markt krijgt er een securityleverancier bij: het Duitse EgoSecure dat meervoudige links heeft met het Russische Kaspersky Lab. Dat zijn echter indirecte links. De Duitse firma is onderdeel van investeringsmaatschappij InfoWatch, wat voorheen een dochterbedrijf was van Kaspersky en wat sinds mei vorig jaar in handen is van Natalya Kaspersky. Zij is de medeoprichtster en voormalig CEO van Kaspersky Lab. Ook is zij ex-echtgenote van Eugene Kaspersky.

Woelige voorgeschiedenis

“We hebben altijd contact gehouden”, zegt directeur Dick Gehéniau over de topvrouw. Hij heeft tien jaar geleden Kaspersky Benelux opgezet en sindsdien geleid, en gaat nu EgoSecure opzetten in de Benelux. Gehéniau vertelt aan Webwereld dat Natalya sinds 2008 niet meer actief was binnen het bedrijf Kaspersky. Sinds begin 2010 is de Benelux-topman zelf niet meer betrokken bij de securityleverancier, toen de Russische firma in aanvaring kwam met de Nederlandse franchise.

Terwijl die scheiding zich voltrok, lagen de oprichters van Kaspersky Lab met elkaar in de clinch. Het echtpaar is uiteindelijk gescheiden, waarbij Natalya Kaspersky het InfoWatch-onderdeel van het bedrijf heeft meegekregen. “Eugene en ik hebben verschillende ideeën over business development en ik zie niet langer een rol voor mezelf in het bedrijf”, zei de Russische topvrouw toen. Zij gaf daarbij al aan dat ze ontwikkelplannen had met InfoWatch, oorspronkelijk maker van securitysoftware, en dat ze goede relaties wou onderhouden met bestuur én werknemers van Kaspersky Lab.

‘Andere aanpak van security’

Dat laatste uit zich nu in de bezetting van het team dat EgoSecure gaat bemannen in de Benelux. Dat zijn naast Gehéniau nog drie andere voormalige medewerkers van de toenmalige Kaspersky-franchise. Hij legt uit dat er nu niet sprake is van regelrechte concurrentie. EgoSecure levert bescherming van bedrijfsdata, gericht op toegangssystemen zoals mobiele apparaten. “Wij beginnen bij endpoints. Het gaat om triple-A: autorisatie, authenticatie en accountability.”

Daarbij is antivirus ‘slechts’ een module, net zoals bijvoorbeeld encryptie. Gehéniau erkent dat er wel enige gelijkenis is met Kaspersky Lab. “Maar wij hebben een hele andere architectuur: wij gaan uit van de persoon en van de open wereld”, zoals cloud computing tegenwoordig brengt. Dat is anders dan de antivirusaanpak van de afgelopen twintig jaar, aldus de EgoSecure-directeur. Overigens was hij tijdens zijn Kaspersky-carrière tussentijds ook manager van InfoWatch, anno 2005.

Security-imperium opbouwen

EgoSecure is in de woorden van Gehéniau de gedistribueerde uitvoering van wat InfoWatch bood. Topvrouw Natalya Kaspersky heeft niet alleen InfoWatch, en daarlangs EgoSecure, in handen. Een jaar geleden heeft de Russin zich ingekocht in de Duitse antivirusleverancier G-Data. Geleidelijk aan lijkt zij zich te ontpoppen tot wel een regelrechte concurrent voor haar ex. G-Data is op dit moment niet gekoppeld aan of gecombineerd met EgoSecure.

Natalya Kaspersky toen ze nog in dienst was van het 'familiebedrijf'.