De nieuwe generatie malware is ontwikkeld door de Poolse Joanna Rutkowska, die zich bij Coseinc Research bezighoudt met onderzoek naar zogenoemde stealth malware. Dit meldt The Inquirer.

De nieuwe rootkit-technologie wordt door Rutkowska Blue Pill genoemd. Zij verwijst hiermee naar de film The Matrix waarin de hoofdrolspeler na het innemen van een blauwe pil 'ontwaakt' in de echte realiteit.

"Het idee achter Blue Pill is simpel", aldus Rutkowska in een posting eerder op haar blog. "Je besturingssysteem slikt de blauwe pil en wordt wakker in de Matrix die wordt gecontroleerd door de Blue Pill-hypervisor."

Dit alles gebeurt volgens de expert in een handomdraai en zonder dat de gebruiker er iets van merkt. "Dit alles is mogelijk dankzij de laatste virtualisatietechnologie van AMD genaamd SVM/Pacifica."

Eind juli zal Rutkowska een demonstratie geven op de Syscan Conference in Singapore. Hier zal ze demonstreren hoe haar Blue Pill eigen code kan uitvoeren op een 64-bit versie van Windows Vista (Beta 2). Bron: Techworld