Een voorbeeld van lokale malware is het virus tegen gebruikers van de Winny-file p2p-software. Dat programma is enorm populair in Japan, maar daarbuiten onbekend. Virusmakers hebben het speciaal gemunt op Japanners die met Winny illegaal bestanden delen.

Meneer Kaneko

Eén van de Winny-virussen verwijdert alle plaatjes en filmpjes van de harde schijf en geeft dan een moraliserende boodschap: "Zelfs nu meneer Kaneko (de in 2006 wegens copyrightschending veroordeelde bedenker van Winny, red) schuldig is bevonden, gebruikt je nog steeds Winny. Ik haat zulke mensen".

Trend

Virusaanvallen op inwoners van bepaalde landen zijn een trend van de afgelopen twee jaar, constateert McAfee. Virusmakers zouden geen wereldwijde aandacht meer zoeken omdat dat te veel aandacht trekt van autoriteiten. Sasser en Netsky behoren tot de laatste grote virus-uitbraken.

Internetters zijn bovendien voorzichtiger geworden, zodat hackers inventievere aanvallen moeten bedenken met malware die hun slachtoffers nog niet kennen.

Regionale voorkeuren

Ten slotte gelooft McAfee dat hackers zich in toenemende mate richten op regio's waar minder streng wordt opgetreden tegen cybercriminaliteit. Door een plaatsgebonden aanpak kunnen zij zich ook richten op regionale voorkeuren. Zo is in Brazilië veel malware gericht op online bankieren, dat daar erg populair is. In China zijn online gamers juist vaker het slachtoffer: malware die World of Warcraft-wachtwoorden steelt staat daar tweede op de viruslijst van McAfee.

Verdubbeling

Onder meer door de regionale verscheidenheid constateert McAfee een sterke stijging van het aantal virussen en trojaanse paarden. In 2006 onderscheidde het bedrijf nog 53.537 unieke soorten malware; vorig jaar is dat aantal met maar liefst 246 procent toegenomen tot 131.862. Voor dit jaar wordt opnieuw een verdubbeling verwacht. Eind 2008 verwacht McAfee dagelijks zo'n 750 soorten malware te identificeren.