Het kabinet is “actief betrokken” bij de eventuele verkoop van KPN aan América Móvil, en eist “aanvullende bindende afspraken” om de publieke belangen van de vitale telecominfrastructuur die KPN beheert te waarborgen. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

C2000, noodcommunicatie, militair netwerk

De bewindsman wil niet ingaan op wat die voorwaarden precies inhouden. Het is niet het passende moment om daarover details te geven omdat “een eventuele overname nog niet vaststaat en om het proces niet te beïnvloeden”.

Wel geeft de minister een overzicht van de afhankelijkheid van overheidsdiensten van infrastructuur en diensten van KPN. Kamp: “Het gaat dan bijvoorbeeld over diensten als C2000, 1-1-2, de Nood Communicatie Voorziening (NCV) en het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN).”

Nationale veiligheid in het geding

Dergelijke kritieke infra kan worden gecompromitteerd bij een buitenlandse overname, schrijft Kamp. “Met name een overname van KPN door buitenlandse bedrijven die direct of indirect onder oneigenlijke invloed staan kan gevolgen hebben voor de nationale veiligheid.” Of dit voor América Móvil geldt laat de minister echter in het midden.

Vorige week werd al bekend dat nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) onderzoek doet naar de mogelijke gevolgen van een buitenlandse overname van KPN voor de nationale veiligheid.

Ook de Stichting Preferente Aandelen B KPN noemde het belang van vitale infrastructuur van KPN als een van de argumenten om de overname voorlopig te blokkeren.

Ondanks de actieve betrokkenheid van de overheid benadrukt Kamp dat “een beslissing over de eventuele verkoop van aandelen KPN bij de aandeelhouders van KPN ligt”. Het ministerie was niet direct bereikbaar voor commentaar op de kwestie.