Onder meer KPN/Getronics, T-Mobile, IBM en de drie grote Nederlandse banken hebben verbonden aan het ontwikkelen van zo'n afsprakenstelsel. Staatssecretaris Heemskerk had bedrijven voor de zomer gevraagd om mee te denken over elektronische herkenning. Eind dit jaar moeten de afspraken gereed zijn. De implementatie start begin 2010.

Het project 'e-Herkenning', waar de regering 7 miljoen euro in heeft gestopt, moet betrouwbare alternatieven voor DigiD voor bedrijven creëren. Het is bedoeld om het inloggen bij overheidsdiensten te vereenvoudigen. Door het vele aantal wachtwoorden en inlogsystemen is de zogeheten digitale sleutelbos van bedrijven de afgelopen jaren fors gegroeid, met bijbehorende administratieve lasten. Ook zorgt het volgens EZ voor onveilige situaties.

Herkenning met pinpas

Elektronische herkenning moet straks eenvoudig kunnen met bijvoorbeeld een pinpas of een mobiele telefoon, schrijft het ministerie van Economische Zaken. Om te zorgen dat het nieuwe systeem van de grond komt, spelen drie partijen een rol als 'launching customer'. Dit zijn de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en Antwoord voor Bedrijven.